Yerel seçimler ülke gündemini meşgul etmeye devam etmekle birlikte seçimlere dair bazı öngörüler artık kesinleşmiş sonuçlar olarak değerlendiriliyor. Konuyla ilgili kamuoyu yoklamaları ve anketlerin önemi büyük. Bu durum nerede, nasıl bir sonucun ortaya çıkacağına dair bazı ipuçları vermesi bakımından önemli. Artık Mersin’de yerel seçimlerin sonuçlarını tahmin etmek zor olmasa gerek.
SEÇİM SONUÇLARI NE OLUR
Bugün seçim olsa sonuçları ne olur şeklindeki soruya katılımcıların verdikleri yanıt, pek şaşırtıcı olmayan sonuçları ortaya çıkarıyor. Buna göre Mersin Büyükşehir Belediye seçimleri için yapılan anketler Vahap Seçer’in %44, Serdar Soydan’ın %35 oranında bir oy aldıklarını gösteriyor. Aslında bir önceki yerel seçimlerden farklı bir sonucun oluşmayacağını belirtmeliyim. Ancak Cumhur İttifakı’nın oyunun azalacağına kesin gözüyle bakılıyor.
İLÇELERDE DURUM NEDİR?
Bu konuda da anketler Tarsus’ta CHP’nin %46 oy aldığını, Cumhur İttifakı’nın da %42’de kaldığını gösteriyor. Tarsus'taki ankette Memleket partisi adayı Haluk Bozdoğan yok. Akdeniz ilçesinde seçimin galibi DEM Parti. Buna göre oyların %42’sini DEM Parti, %31’ini Cumhur İttifakı alıyor. Ne ilginçtir ki bu Anket sonucundan Akdeniz Belediye başkanı Mustafa Gültak da haberdar. Öte yandan Mezitli’de CHP’li aday %58 oranında oy alırken Yenişehir’deki CHP adayı %66’lık bir oy oranına sahip. Ama bugün Ak partinin Yenişehir'de Kenan Peker ve Mezitli'de aday olarak açıkladığı Mevlüt Ekmekçioğlu Yenişehir ve Mezitli'de CHP'ye ivme kaybettirir! CHP'nin oy kaybı ilçeler bazında olur diye düşünüyorum. Büyükşehir noktasında oy kaybının büyük olacağını düşünmüyorum.
CHP SAHADA, CUMHUR İTTİFAKI MASADA
Seçim konusunda teşkilatların çalışma ve gayretleri de yakından takip ediliyor. Bu konuda çeşitli eleştiriler de mevcut. Buna göre CHP örgütü kapı kapı dolaşıp oy oranını katlarken Cumhur İttifakı ne yapıyor dersiniz? Çok ilginç. Yenilgiyi kabul etmiş gibiler. Kendilerini inandırmaya çalışıyorlar. Protokol masalarında seçim kazanmayı hayal ediyorlar, sanırım. Fark kapanmaz, nitekim Cumhur İttifakı resimlerde boy gösterirken sahayı CHP örgütü ele geçirmiş durumda.
AKDENİZ'’DE AK PARTİ KAYBEDECEK
Ak Parti’nin Akdeniz'de kaybedeceğini açıkça söylüyorum. Bunu herhangi bir tahmine dayanarak belirtmiyorum. Akdeniz ilçesinde değişimi arzulayan ve mevcut başkana yönelik eleştirilere rağmen bir değişim olmadı. Mustafa Gültak, bir paylaşımında Akdeniz adayının açıklanacağı bir toplantıya atıfta bulundu. Ne ilginçtir diğer Ak Partili aday adayları konuya dair bir paylaşımda bulunmadı. Bu durum, Ak Parti’ye kaybettirir. Halkın talebine ve tabandan gelen çığlığa rağmen genel merkezde, düzenin devam etmesini savunan karar alıcıların, halkın vereceği tepki oyuna hazırlıklı olmaları gerekir. Masada karar almak kolay; sizin kararlarınızın bedelini teşkilatlar ödüyor. Halka, açıklama yapacak güç kalmadı. Sonucu bekleyin.
MUHTARLIKLAR KALDIRILMALI
Devlet yönetiminde birçok alanda gereksiz ve sadece milletin sırtına yüklenmiş yöneticiler bulunuyor. Bunlardan biri de muhtarlıklar. Daha önce teknoloji bu kadar gelişmemişti. Mahalle ve köylerde işlemleri muhtarlar yapardı. Hatta telefonlar bile yoktu, buradaki tüm bilgiler muhtarlıklar bağlı oldukları kaymakam ve valiliklere iletirdi.
Daha sonra muhtarlar sadece ikametgah gibi işlemleri yapıyordu. e-devletin çıkması ile beraber muhtarlar tamamen devre dışı kaldı. Kendimden örnek verim, en son muhtarlıkla ne zaman işim oldu derseniz galiba 20 yıldır hiç işim olmadı. Tüm işlemleri e-devlet ve yetkili kurumlarda yapıyorum.
Özellikle şehirlerde muhtarlıklara hiç gerek yok. Köylerde biraz ihtiyaç olsa da mahallelerde muhtarlar tamamen devlet üzerine ve milletin sırtına binmiş bir yük.
İçişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye genelinde 50 bin muhtar bulunuyor. Muhtarlar asgari ücret kadar maaş alıyor. Bu da her ay 570 milyon TL ediyor. Bunların SGK primleri de devlet tarafından ödeniyor. Bulundukları yerler de belediye veya kaymakamlıklar tarafından yapılıyor. Hepsi eklendiğinde muhtarların devlete ayda ortalama en az 750 milyon TL gibi bir yük getiriyor.
50 bin muhtar devlete maliyeti 15 milyar TL muhtarlık sistemi = ömür boyu silah ruhsatı + aylık maaş eeeeee e-Devlet sistemi var muhtarla bir işimiz yok ki ! Köylerdeki neysede abi şehirde muhtar nedir yahu Allah aşkına ! Kalkmalı bence çok gereksiz ve saçma boş bir sisteme dündü bu iş. MHP grubunun hazırlamakta olduğu Büyükşehirlerde muhtarlıklar kaldırılmalı şeklindeki kanun teklifi bence önemli.
UYKUSUZ GECELER
Seçimlere 1.5 ay gibi bir kısa süre kaldı. Seçimlere hızla giderken bir kesim için umutlu günler, bir kesim için ise uykusuz geceler başladı.
Uykusuz geceler geçirenlerin başında mevcut belediye başkanları var. İnsanlar için koltuk, para ve saygı görmek çok önemli. Bu yüzden belediye başkanları bu avantajları bırakmak istemez.
Tekrar aday gösterilip gösterilmeyeceği bilmedikleri için uykuları kaçıyor.
Aday gösterilse bile seçilip seçilmeyeceği belli olmadığı için uykuları kaçıyor.
Bulunduğu makamı ve gücü kullanarak haksız kazanç elde etmişse, tekrar seçilmediği taktirde olası açılacak yolsuzluk davaları sonucu malını kaybetme ve ceza alma durumunu düşününce uykular haram olmaya başlamıştır.
Sadece belediye başkanlarının uykusu kaçmıyor elbette…
Siyasi gücü kullanıp belli bir yere gelip ballı maaşlar alanların da seçimden sonra koltuğu kaybetme durumu ortaya çıkacağı için uyuyamayanlar çok fazla.
Verilen koltuk gücünü haksız ve hukuksuzluk için kullananlar da uyuyamıyordur.