Sosyal medya platformları, kullanım yöntemleri, içerikleri ve nitelikleriyle farklı kullanıcılara hitap ediyor. Bunlardan bazıları video paylaşımlarıyla, bazıları görsel paylaşımlarıyla, bazıları metin paylaşımlarıyla öne çıkarken, kimi platformlar eğlence odaklı kimi platformlar ise profesyonel kullanım odaklı olarak değerlendiriliyor. Researchgate, Academia gibi alanlarda akademik iş hayatı ve paylaşımlar öne çıkmaktayken, Instagram’da sosyal çevreye yönelik görsel paylaşımlar önceliklidir. Öte yandan siyasal alan için öncelikle Facebook ve Twitter gibi platformların değerlendirildiği söylenebilir. Facebook’un bütüncül yapısıyla görsel, video, metin, dosya paylaşım kapasitesiyle öne çıktığı dönemler olsa da son yıllarda siyasetin sosyal ağlardaki ana merkezi Twitter olmuştur. Özellikle güncel bilgi akışını sağlaması, karşılıklı hızlı iletişime imkan sunması, haber akışları yoluyla vatandaş bilgilendirmelerine olanak sağlaması, bu alanı siyasetçiler ve vatandaşlar açısından bir siyasal kanal haline dönüştürmüştür.
Yerel seçime 10 günlük bir süre kala adayların son hamleleri ve vaatleri konuşulurken, Cumhur İttifakı’nın MHP’li adayı Serdar Soydan henüz toplumda heyecan uyandıracak bir proje açıklayamadı. Katıldığı açılışlar, toplantılar, ziyaretler ve iftar programlarındaki sönüklük dikkatlerden kaçmıyor. Sadece bunlar değil, sosyal medyada da çok etkili bir seçim çalışması yapamıyor. Kitlelere ulaşmada zorluk yaşıyor. Neden? Çünkü Cumhur İttifakı’nın teşkilatları vatandaşları küstürdü, vatandaştan uzak kaldı.
Sosyal medya son yıllarda gelişen diğer bazı teknolojiler gibi bizatihi hayatın içerisinde bizimle birlikte gelişmeye devam ediyor ve yönetiminden ticarete, eğitimden siyasete farklı alanlarda hayatımızı değiştiriyor. Farklı başlıkların kesişiminde değişimleri tetikliyor ve farklı aktörleri bir araya getiren bir platform rolü oynuyor. Bu başlıkların en önemlilerinden biri, siyaset ve vatandaş arasındaki köprü rolü olabilme kapasitesi. Çok yönlü iletişim, hızlı ve kolay erişim, geniş kitlelere ulaşma kapasitesi ve dezavantajlı gruplara yönelik sınırları ortadan kaldırması, son yıllarda sosyal medyayı önemli bir siyasal alan haline getirdi. Son 15 yılda bu sanal alanlar, siyasetin doğrudan içerisinde yer alır bir yapıya da dönüştü.
SOSYAL MEDYADA YOKSAN; SEÇİM GALİBİYETİNİ UNUT.
Sosyal medya modern bir toplumun haberleşme ağı olduğu gibi aynı zamanda kitleleri harekete geçirmek için de önemli bir araç… Durumun farkında olan birçok kurum ve kişi, sosyal medya üzerinden reklam ve tanıtım girişimlerine daha fazla ödenek ayırıyor. Tabiri caizse sosyal medya, toplumun temel iletişim mecralarından biri. Peki MHP’li Soydan’ın sosyal medyadaki etkisi nasıl? Açıkçası sayın Soydan medya ve tanıtım işlerinde bir hayli zayıf kaldı. Birkaç videosunun keşfet’e düşürülmesi dışında ciddi bir reklam ve tanıtım adımını atabilmiş değil. X’e 14 yıl önce katılan sayın Soydan’ın hala 5.000 civarında bir takipçi kitlesi var. Paylaşımlarını ortalama 400 kişi görüyor. Paylaşılan bir video ise üç saat zarfında sadece 149 kişi tarafından izleniyor. Koskoca Cumhur İttifakı büyükşehir belediye başkan adayının video izlenme sayısı 149. Projeler ses getirmiş değil. Teşkilatlar, sayın Soydan’ın adaylığından dolayı heyecana gelmiş de değil. Ne ilginçtir ki Mersin’de koskoca parti teşkilatları dahi sayın Soydan’ı takip etmiyor ki takipçi sayısı bir türlü artmıyor. Birkaç videonun keşfet’e düşmesinin heyecanıyla seçimi kazanacağına inanan varsa, sabretsin! 31 Mart akşamı acı manzaraya şahitlik edeceksiniz.
SAYIN SOYDAN BİREBİR HABER’İ TAKİP EDİYOR
Son dönemlerde yaptığımız haberler ve kaleme aldığım köşe yazıları nedeniyle birçok kurum ve kişiden mesaj aldım. Bunların içeriğine değinmeyeceğim; ancak sayın Soydan’ın ifadeleri ve beyanatları bana şunu net olarak gösterdi: sayın Soydan, Birebir Haber’i takip ediyor. Yakın zamanda sayın Soydan emeklilere 10.000 TL yardımda bulunacağını vaat etmiş ve biz de küçük bir matematik hesabıyla bu paranın mevcut belediye bütçesi için ciddi bir yük oluşturacağını ifade etmiştik. Bu konuya dair sayın Vahap Seçer’in en ufak bir konuşması olmadı. Ancak sayın Soydan, haberlerimizde yer alan bilgileri sayın Seçer’in ifade ettiğini söyledi. Yanlışı düzeltmek bize düşer. Bilgi bize ait; onu zikreden de biziz. Sayın Seçer’in bu konuyla bir ilgisi yok.
SUNİ KALABALIKLAR SEÇİM SONUCUNA ETKİ ETMEZ
Serdar Soydan gittiği hemen her yerde resim çektirmeyi ve bunu da sosyal medya hesabından paylaşmayı ihmal etmiyor. Bunda bir problem yok. Resimler, bize kalabalık ve heyecanlı bir kitlenin sayın Soydan’ı karşılamadığını açıkça ispatlıyor. Buna karşı sayın Seçer’in gittiği tüm beldelerde yaptığı her ziyaret ve toplantı bir miting havası taşıyor. Coşkulu bir kalabalık var. Sayın Seçer’e oy atacak hemen her kitlenin ortak bir özelliği var: sayın Seçer’in seçimi kazanacağından eminler. Birçok farklı kesime mensup insanlar Vahap Seçer’e oy atacaklarını belirtiyor. Peki, Vahap Seçer neden bu kadar destek buluyor? Aslında sizler de sayın Seçer’in seçimi kazanacağını biliyorsunuz; ama neticede sayın Soydan’ın prestiji icabı bozuntuya vermiyorsunuz. Sayın Soydan iyi bir insan; ancak seçimi bu koşullarda kazanamaz. Vahap Seçer seçim stratejisini ilçe ilçe değil, sokak sokak ayarladı. Akdeniz’in mahallelerini CHP’li yöneticiler hemen her gece dolaşıyor. Destek topluyorlar. Ak Parti ve MHP teşkilatları nerede? Teşkilatlar küstürdükleri sahadan oy mu isteyecekler? Ayrıca zayıf bir seçim çalışmasıyla büyükşehir belediye seçimlerini kazanmayı çantada keklik zannetme dönemleri bitti. İşini ciddiye alan, halkın desteğini sağlayan ve emek sarf eden bir halk adamı var halkın bağrında: Vahap Seçer… Seçimin galibi ortada.