Yerel seçimlere hızla gidilen şu süreçte partilerin ve siyasetçilerin açıklamaları gündeme damga vurabiliyor; ancak açıklamalarda bazen mesnetsiz ifadelerin yer alması siyasetçilerin ciddiyet arz eden profillerine gölge düşürüyor. Ne ilginçtir ki zaman zaman iftira nitelikli açıklamalar da gündemi meşgul edebiliyor. Bu konuda Vahap Seçer yönetimindeki Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin binlerce işçiyi belediyeden attığı ithamı, bazı siyasetçiler tarafından ‘’tartışılamaz doğru’’ olarak kabul ediliyor.
31 Mart Yerel Seçimleri; adayların belirlenmesi, seçim kampanyaları, adaylar arası polemikler, vaatler gibi birçok başlıkla medyada da yer buluyor. Hem gelişmelerin yayınlanması hem de görüşlerin paylaşılmasıyla öne çıkan medya mecrası ise sosyal medya.Yerel seçim süreci ve adaylar, sosyal medyada milyonlarca paylaşımda yorumlandı.
MTM Medya Takip Merkezi’nin profesyonel sosyal medya dinleme platformu DigiLUP verilerine göre, sosyal medyada son 1 ayda en fazla konuşulan konular arasında yerel seçim var. Yerel seçim ile ilgili yapılan 10 milyonlarca paylaşımda özellikle Büyükşehir Belediye Başkan Adayları’na dair gelişmeler ve yorumlar öne çıkıyor.
BAZI İLLER ÖNE ÇIKTI
DigiLUP’da yapılan incelemede, adayların; Twitter’da İsim, Mention ve Hashtagleri taranarak, son 1 ayda sosyal medyaya yansıyan ileti sayıları tespit edildi.Ulaşılan verilere göre bazı illerin öne çıktığı görüldü. Yerel seçim gündeminde, Ankara, İstanbul, İzmir’in yanı sıra, Hatay, Adana, Şanlıurfa da Büyükşehir Belediye Başkan Adayları ile en fazla konuşulan iller oldu. Listede Vahap Seçer ve Serdar Soydan'ın olmaması seçim sürecinin tatsız ve tuzsuz olduğunu seçim kampanyalarının vatandaşta pek bir ilgi görmediğini gösteriyor Bunun temelinde bana göre Serdar Soydanın seçim kampanyasının yanlış olduğunu gözler önüne seriyor. Serdar Soydan'ın seçim çalışmasını tekrardan gözden geçirmesi gerekiyor.
MHP’nin Mersin Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak tayin edilen Serdar Soydan’ın seçim çalışmalarında ve televizyon programlarında sıkça dile getirdiği ve Büyükşehir Belediye başkanı Vahap Seçer’i zan altında bırakmaya çalıştığı ifadeleri hemen herkesin malumudur. Benzer düşünceye ve ifadelere sahip MHP’li isimlerin varlığı da söz konusu. MHP il başkan yardımcılarından bazıları sosyal medya hesabınlarında paylaştıkları bir videoda büyükşehir belediye başkanı Vahap Seçer’i haksız bir şekilde suçlamaya başladı. Vahap Seçer’in, işsizliğe çözüm getireceğini beyan ettiği bir videoya ‘’çözüm basit 5.000 kişiyi işinden ettik’’ şeklinde yazılar montajlanan bir paylaşımda bulundu. Paylaşımı gülünç bir şekilde değerlendiren yöneticiler konuyla ilgili resmi bilgi ve belge paylaşmak yerine montajlı bir videoyu gündeme taşıması etik midir, bunu kamuoyunun takdirine bırakmak gerekiyor. Anlaşılan Mersin MHP teşkilatı, sayın Vahap Seçer’e yönelik itham edici iddiaları benimsiyor ve gündeme getiriyor. Bu iddialarında seçmenin dikkatini çekmediği sosyal medya analizlerinde Mersin'in olmamasından belli!
AK PARTİ, BU LİSTELERLE NEYİ AMAÇLIYOR?
Bazı gelişmeleri tanımlarken siyaset yapan isimler gibi flu kelimeler ya da cümleleri kullanmak yerine direkt konuya girmekte fayda var. Belediye başkanlığı seçimleri öncesi CHP’de ne kadar gruplaşma ve saf tutma varsa bunun iki katına yakını İktidar partisi AK Parti’de de var. Sizlerin anlayacağı, “Yok birbirimizden farkımız, biz Osmanlı Bankasıyız” deyimini hayata geçiriyorlar. Yerel seçim sürecinde belediye başkanlarının tespiti kadar belediye meclislerinde görev alacak encümenlerin belirlenmesi de hayati derecede önem arz ediyor. Ne ilginçtir ki Ak Parti’nin belirlediği encümen listelerini bugüne kadar karşılaştığım en zayıf aday listeleri olarak tanımlayabilirim.
Nitekim bu listeler seçimi kazandırma yahut partiye bir kazanım elde ettirmeden bir hayli uzak. Meclislerde çoğunluğun elde edilememesi durumunda belediye başkanlığının kazanılmasının büyük problemlere yol açacağını parti kurmayları tahmin edememiş sanırım. Bunu neye istinaden söylüyorum? Ak Parti tabanını ve kamuoyunu iyi tanıyorum. Küskünlük ve kırgınlığın had safhaya ulaştığı şu günlerde teşkilatta heyecana yol açacak adaylara yer verilmemesi, Mersin yerel seçiminde büyük bir kırılma yaşanacağını gösteriyor.
LİSTEDE KİMLER VAR?
Listelere tek tek göz attım. Sonra bir daha göz attım. İnanamadım. Sebeb-i hikmeti şu: bu listeler sanki galibiyet değil de mağlubiyet elde edilmesi için hazırlanmış! Bir kasıt var sanırım. Bu listeleri kimler hazırladı? Bir önceki seçimde kazanılan meclis çoğunluğu, kaybedilmek mi isteniyor, şeklinde insanın soru sorası geliyor. Gel gelelim adaylara. Listede bir dönem CHP’li olan kişiler ve ayrıca yakın zamanda CHP’de aday adayı olan şahısların eşleri ve Ak Parti’li olup sahadan uzak adayların liste başlarındaki ağırlıkları göze çarpıyor. Öte yandan toplumda etki oluşturacak ve heyecan getirecek adayların geri planda kalmaları dikkatlerden kaçmıyor. Halihazırda küskün olan Ak Parti seçmeninin bu adaylarla ikna edileceği kanaatine sahip Ak Parti yöneticilerinin siyasi bilgisini ve ferasetini 31 Mart gecesi daha net anlamış olacağız. Bu tarihten sonra mevcut teşkilatların bir sonraki seçime kadar dayanması konusunda şüphelerim var.