Tarsus Belediye başkanı Ali Boltaç’ın tasarruf tedbirleri kapsamında yapmış olduğu uygulamalardan bazıları tartışmaları alevlendiriyor. Belediye bünyesinde faaliyet yürüten Kent Tiyatrosu’nun kapatılması, tepkilere neden olmuştu. Başkan Boltaç’ın tiyatro birimini askıya aldığını duyurması ve ekibe mensup kişileri belediye çatısı altındaki farklı birimlerde istihdam etmesi, sadece kentte değil aynı zaman ülke çapında da tepkilere neden oluyor.
NE OLMUŞTU
Tarsus Belediye başkanı Ali Boltaç, belediyenin büyük bir borç yüküyle karşı karşıya olduğunu ve gelirlerde kısıtlamaların yaşandığını ileri sürerek birtakım tasarruf tedbirlerine başvuracağını kamuoyunun bilgisine sunmuştu. Burada bir sıkıntı yok. Bu çerçevede belediye tiyatro ekibinin çalışmalarını askıya almış ve personelleri ise belediyenin farklı birimlerinde görevlendirmişti. Mesele kamuoyuna bu şekilde sunulsa da hakikat öyle değildi. Tiyatro oyuncuları, bu kararı incitici bulmuştu. Bundan dolayı bir personel istifa etmişti. Diğer personellerin ise psikolojik sorunlar yaşadıkları iddia edilmişti. Rencide edici bu uygulamanın yanlışlığı kent gündemine bomba gibi düşmüştü. Nitekim Kent Tiyatrosu’na mensup personelin olmayacak işlerde görevlendirilmeleri konusu, farklı bir mobbing yöntemi olarak kabul ediliyor. Halk, hizmet bekliyorken belediye personelinin küstürülmesi başkan Boltaç’ı gözden düşürebilir, diye uyarmıştık. Bu tutumun belediye bütçesine katkısı ve ciddi bir tasarruf sağlaması da mümkün değilken yapılan küçük hesaplar, başkan Boltaç’ın canını sıkacak. Başkana göre tiyatrocular maaşları dışında oyun başına 400 TL alıyorlar imiş. Bunu bir tasarruf kaynağı addeden başkan Boltaç, acaba bu paraların toplamıyla sayın Bozdoğan döneminden kalma belediyenin borcunu kaç yılda ödeyebilir?
BAŞKAN BOLTAÇ’IN AKIBETİ, BOZDOĞAN’IN AKIBETİ OLABİLİR
Daha önce keyfi ve başına buyruk girişimleriyle tanınan Tarsus belediye eski başkanı Haluk Bozdoğan, görevi süresince gerek CHP’li başkanlarla ve gerekse de genel merkez yöneticileriyle sürtüşmelere girmişti. Parti içerisinde eleştirilerin hedefi olan Bozdoğan, parti politikalarına aykırı nice hadiseye de imza atmıştı. Bu açıdan Tarsus, bazı CHP’Lİ yetkililer için bir fobi kaynağı haline gelmişti. Dolayısıyla yeni dönemde Tarsus’ta ‘’parti politikalarına aykırı hareket etmeyen, başkan Seçer’in sosyal belediyeciliğine uygun davranan ve başına buyruk olmayan bir başkan adayının’’ tercihi, hayati önem arz etmekteydi. Söz konusu sorunların aşılması için sayın Boltaç, önemli bir isim olarak öne çıkmıştı. Bugün, tiyatro hadisesi üzerinden gelişen tartışmalar, CHP’li bazı yöneticilerin dikkatinden kaçmıyor ve bu yöneticilerin endişelerine neden oluyor: ‘’acaba yeni bir Bozdoğan olayıyla karşı karşıya mıyız?’’ şeklinde sorular sorulmaya başlandı.
UYARMIŞTIK; YİNE UYARIYORUZ
Daha önce söz konusu girişimin ve tiyatro oyuncularına yönelik tutumların yanlışlığını münasip bir üslupla kamuoyunun gündemine taşıdım; ancak değişen bir şey olmadı. Esasında o yazımda ifade etmek istediğim bir husus da söz konusu durumun yol açtığı mağduriyetin ülke çapında tepkiyle karşılaşabileceğine dairdi. Yani, başkan Boltaç, basit olarak gördüğü bir meselenin ülke gündemine gelebileceğini hesap edemedi. Ulusal basın bu konuyu gündeme taşıyıp kamuoyu oluşturmaya başladı. Gazeteci Enver Aysever, Ali Boltaç’a tabiri caizse ateş püskürdü. Tepkilerin daha çok büyüyeceğini, hatta sorunun, CHP genel başkanı sayın Özgür Özel’in masasına geleceğini şimdiden söylemek isterim. Başkanın, hatasını telafi edebilmesi için henüz vakit var. Sayın Boltaç, konuyu dolamadan ve tartışmalara sebebiyet verecek beyanatlara girmeden tiyatro meselesini gündemden çıkarmalı. Bu da Kent Tiyatrosu’nun rutin çalışmalarını sürdürmesiyle ve desteklenmesiyle mümkün olacaktır.