Anamur Türkiye’nin en güney ucunda, Mersin’e 212 km, Antalya’ya 256 km uzaklıkta şirin bir ilçe merkezidir. Anamur’dan çevre il veya ilçelere ulaşım karayolu ile gerçekleşir.
Batıda Muğla-Datça’dan başlayıp doğuda Hakkâri’de İran sınırına kadar uzanan D-400 karayolu (Akdeniz Sahil Yolu) Anamur’un başka kentlere ulaşımını sağlayan en önemli ulaşım ağıdır. Anamur-Ermenek yolu da Karaman, Konya gibi iç bölgelere ulaşımı sağlar. Yaz aylarında Anamur-Girne arasında hizmet vermeye başlayan feribot seferleri de başka bir ulaşım türüdür. Anamur’dan uçakla yolculuk için Gazipaşa Havaalanını kullanmak gerekiyor. Demiryolu veya hızlı tren için Mersin veya Konya’ya gitmek gerekiyor.
İstanbul, çoğu insanımız için hala “taşı toprağı altın” olan, kalabalık, karmaşık, kozmopolit bir sanayi ve ticaret merkezidir. Anamur’dan İstanbul’a gitmek için özel araç, otobüs veya uçaktan birini veya Karaman-Konya’dan hızlı treni kullanmak mümkün.
Özel araçla yolculuk yapacaklar için en kısa rota, yaklaşık 12 saat sürecek Anamur-Antalya-Afyon yoludur. İstanbul-Ankara-Konya-Anamur rotası da yine 12 saat sürüyor. Eskiden “git gel Konya Ankara altı saat denirdi. Hızlı tren seferleri başlayınca bu durum değişmiş. Konya’dan Ankara’ya veya İstanbul’a çok daha kısa sürede ulaşılabiliyor.
Anamur’dan Türkiye’nin pek çok yerine otobüs seferleri bulmak mümkün. Örneğin Antalya veya Muğla gibi turistik bölgelerden kalkan çoğu otobüs şirketi Anamur’dan geçmek zorunda. Bu nedenle Anamur’dan Mersin yönüne veya Antalya yönüne günün her saatinde otobüs bulunabiliyor.
Anamur’dan İstanbul’a otobüsle seyahat etmek için iki seçenek var. Birincisi Anamur-Alanya-Antalya-Afyon-İstanbul güzergâhı, diğeri de Anamur-Silifke-Mersin-Tarsus-Ulukışla-Niğde-Ankara-İstanbul, olmadı Tarsus’tan sonra Pozantı-Aksaray-Ankara-İstanbul yollarını da kullanmak.
Güncel olarak Anamur’dan İstanbul’a giden iki otobüs şirketi var. Biri batı tarafa yani Anamur-Gazipaşa yönüne, diğeri de Anamur-Silifke-Mersin yönüne doğru gider. Fakat sonuçta en son varacakları yer İstanbul Avrupa yakasında Esenler Otogarıdır. Anamur’dan İstanbul’a ulaşmaları arasında önemli bir süre farkı yok. Her ikisi de yaklaşık 17,5-18 saat sürüyor.
Anamur’dan İstanbul’a otobüs ile yolculuk için başka alternatifler de var. Silifke- Mersin veya Alanya-Antalya’dan İstanbul’a giden çok sayıda otobüs şirketini kullanmak mümkün. Fakat en uygun olanı Anamur’dan hareket eden şirketler, bilet fiyatları pek fark etmiyor.
Anamur’dan İstanbul’a yolculuk için hava yolunu da kullanabilirsiniz. Gazipaşa Havaalanına Anamur ve Bozyazı’dan servisle yaklaşık 1,5 saatte gidilir. THY ile İstanbul Havalimanına Pegasus ile Pendik’te Sabiha Gökçen Havalimanına uçulabiliyor. Gazipaşa ile İstanbul arası uçak ile 1,5 saat kadar sürüyor.
Geçtiğimiz yaz Anamur-Girne arasında feribot seferleri başlamıştı. Feribotla Kıbrıs’a geçip Ercan Havaalanından İstanbul’a uçmak da bir başka çözüm. Elbette Antalya veya Çukurova Havaalanı alternatifleri de var.
Biz Anamur’dan İstanbul’a otobüs yolculuğu yaptık. Anamur-Silifke-Mersin-Ulukışla-Niğde yolundan gittik. Anamur’dan çıktıktan sonra otobüsümüz Bozyazı’ya uğrayıp yolcularını alıp devam etti. Bozyazı-Tekeli çıkışında tünellere girdik. Bir tünel, bir köprü derken Aydıncık yakınlarında normal yola ulaştık. Eskiden otobüs ile 35-40 dakika olan Tekeli-Aydıncık arası 10 dakikaya düşmüş. Akkuyu Nükleer Santral Yapımı eski Büyükeceli kasabasını büyükçe bir kente dönüştürmüş. Silifke’ye 2 saatte girdik. Buradan sonra Mersin Otogarına girişimiz yaklaşık 3 saati buldu. Böylece Anamur-Mersin yolculuğu eskiden olduğu gibi 5 saatten aşağıya inmemiş. Bu arada Erdemli çıkışında otoyola çıkınca trafik sel gibi, hızlı akıyor. Erdemli-Silifke arası gerçekten yoğun bir araç trafiğine sahip. Bu bakımdan Çeşmeli-Taşucu otoyolunun bir an önce yapılması lazım.
Mersin-Tarsus-Yenice arasında çoğu araç paralı olsa da otoyolu tercih ediyor. Çukurova Havalimanı Yenice’yi yeni bir çekim merkezi yapmış. Ulaşımda eskiden beri Gülek Boğazı önemli bir geçit. Karayolu, demiryolu buradan geçiyor. Pozantı-Tarsus-Mersin-Adana otoyolu kara ulaşımını çok kolaylaştırmış. Yine son yıllarda ulaşıma açılan Ankara-Niğde Otoyolu da ulaşımda çığır açmış, uluslararası ticaret yolu olması düşünüyormuş.
Eskiden Ulukışla-Aksaray- Ankara güzergâhı kullanılırken, şimdi Ulukışla-Niğde-Ankara yönü tercih ediliyor. Bir de otoyollar Ankara’ya girmeden Gölbaşı’ndan devam ediyor. Ankara çıkışında ilk durak Bolu oluyor, sonra Düzce geliyor. Sakarya-Adapazarı bir anlamda bir kavşak. İzmit ve ilçeleri, İstanbul adeta birbirinin içinde girmiş. Gebze’den sonra otobüsler genellikle Ümraniye-Dudullu’da yolcu indirme ve bindirme yapıyorlar. Sonra Avrupa yakasına geçiyorlar. Ağır tonajlı araçlar ve otobüsler 3. Köprüyü (Yavuz sultan Selim) kullanmak zorundalar. Bir ayrıntı daha verelim. Dudullu ile Alibeyköy Cep Otogarı arası yolculuk bir saat sürüyor.
Uzattık farkındayım. Kazasız, belasız iyi yolculuklar diliyoruz.
Yeniden görüşmek üzere hoşça ve sağlıcakla kalınız.