Siyaset bir iktidar mücadelesi.
Yerel siyasette yerel ölçekte verilen bir iktidar mücadelesi sonuçta kazanan yerel yönetimin iktidarınıda kazanmış oluyor.
Hayati rol üstleniyor yani yerel siyaset.
''Demokrasinin katılım olgusu yerel yönetimlerde merkezi yönetimlere göre daha rahat uygulanabilir '' tezine istinaden;demokratik rejimlerin uygulamalarıda yerele indirgendiğinde daha kolay yakalanabilir değişide yanlış olmaz denilebilir mi?
Değişim projesi ne kadar en alt katmanlara kadar yayılabilir? Yada destek alabilir?
“Ahlaki amaç” siyasetin dolayısıylada yerel siyasetinde ana amacı olmalı .
Yerel siyasetin ara amacıysa; kaynakları, imkan ve zenginlikleri en verimli şekilde yöneterek; kent sakinlerinin temel ihtiyaçlarını, beklentilerini, kültürel, sosyo ekonomik taleplerini gerçekleştirmek olmalı; insanlara balık vererek deyil balık tutmasını öğreterek oltayı ve yemi veren...En başta yerel yönetimin aktörlerinden ne beklenir? Sosyal barışın, huzurun ortamını ve insani hak, özgürlükleri sağlayacak kültürel yerel siyasetin kenti sarıp sarmalamasını es geçmeden, hayatı kolaylaştıracak sorunsuz alt yapı, parklar, bahçeler, yollar temiz yaşanabilir yemyeşil çevre odaklı hizmet bekler kent.
Sadece belli gruplara “çıkar ve menfaat” sağlamak gibi bir yanlışa düşülmesini önlemenin yolu, “adaleti sağlamak”tan geçer.
Hizmetleri; adil, tatmin edici şekilde kent sakinine dağıtmaktan özetle.