Ekolojik dengeyi bozma adına insanoğlu elinden geleni yapıyor tam gaz. Durmuyor...
Kömür üretimide tam gaz sadece o mu fosil yakıt olan herşey ve sonuçta karbondioksit canavarı tüm dünyayı kaplıyor Uluslararası ortamda ülke liderlerinin tüm yeryüzündeki ve en son Gazze'deki durumundan farksız ahlaki tutumu, iklim değişikliğine dur demedede 3 maymunu oynamakta.
Az sayıda ülke bu konuda birşeyler yapıyor tabi yine az sayıda hamle ile birazda dostlar alışverişte görsün.Çevreciler bir süre sussun babında.
O sürenin ucu açık...
Fosil yakıtlarını yeryüzüne çıkarırken; yakıt sanayinin emizyonlarını düşürmek adına ne yapılabilir sorusuna kafa yormuşlar, karbon tutumu pilot projeleri nasıl olabilir,karbon prototifi ile karbondioksiti toplamış ama nerede depolanacak sorusu havada asılı kalmış her halükarda. Baktığınızda karbon prototifi bir çözüm deyil, çözümün sadece parçası olsada uzun vadeye yayılan, yinede hiç birşey yapmadan birşey yapmaya geçiş olduğundan sonuçta birşeydir. Enerji sarfiatını en aza indirecek yollar bulmalıyız, daha az enerji nasıl harcayabiliriz? Fosil yakıtların daha az tüketilmesinin yolu, enerji sarfiatını en aza indirmek..
Küresel ısınmayı önleyecek, ekolojik dengeyi koruyacak bir çalışma ülkelerin devlet siyasetlerinin ana konularından deyil, muhalefetlerinde. Bir tık aşağısı yerel yönetimler peki o kısımda bir çalışma var mı?Var mı?
Gezegenimiz ısındıkça bize can olan doğa, bakıyorsunuz bizden can alıyor.Korkutucu, feci, acımasızca.Korkunun yaşanması bir kenara tabiat anaya karşı koymak, gazabına uğramak İklimler dünyada tarihleri değiştiriyor. Doğada değişimde insanlar ,başlarını kuma gömmekten vazgeçmeli, soyu tükenen canlılar var, buna yakında insanoğluda dahil olacak...Yağmurlar geldi.Bereketiyle geldi.Senaryo ayni.. Barajlar dolacak diye sevinildi. Ve yolları sel aldı, zemin ev, iş yerleri su altında kaldı.
Coğrafya belli coğrafya.
Aşağı yukarı her yıl yağan yağmurun şiddetli olma olasılığıda artıyor, ekolojik dengenin bozulumu, iklim değişikliği, sıcaklığın artışı.
Sebep çok..
Sıcaklık 1 derece yükseldiğinde dünyada tüm dengede yerle bir oluyor, kuraklık birtataf hir taraf sel ... Tropikal iklime dönüyoruz diyor Avrupa ülkeleri ve bu yüzdende sağanak yağmurlarla yaşamaya alışmak gerekiyor düşüncesinde.Yağmurun dönüm noktası bitmediği zamandır, dereler taşarsa ve barajlar dolarsa, yağmur suları şehirlerde gidecek yol bulamazsa ne olur?
Sel, su baskını, can ve mal kaybı.
Artık iklim değişikliğine bağlı her türlü doğa olayı ve güçlü yağmur geçişleri için, devletler ve yerel yönetimler daha fazla hazırlık yapmalı teknik anlamda.
Yerel yönetimler yağmur sularının gidebilmesi adına önlemlerini arttırmalı , başka bilimsel, teknik alternatiflere yönlenmeli depolama vs sonuçta kuraklıkta kapıda, kar ve yağmur sularını depolama adına ne yapılıyor örneğin barajlar dışında ?
Doğanın katledilişi ağaçlar ayakta ölür ve sonuç, çorak toprak.. Birde meşhur dere yataklarındaki binalar, raiç bedelleri belediyelerde düşük gösterilen satışta ağır binalar antıparantez tüm inşaatlarda öyle bu arada; gerçek bedelleri ile raiç bedelleri arasında uçurum almış başını gitmekte..
Su akar yatağını bulur herzaman kuraldır unutulmamalı.
Maraton kısa mesafe koşusu deyildir, fırsatımız varken geleceği şekillendirme çabasında olmalıyız insani hırslarımızı değil. Ekolojik dengesizlik, küresel ısınma sonuçları ölü dünya. Gelecek nesillerin hayatlarından çalıyoruz.