TUSAŞ'a milyar dolarlık tarihi sipariş, anlaşma an meselesi!
TUSAŞ'a milyar dolarlık tarihi sipariş, anlaşma an meselesi!
ABD merkezli Boom Supersonic şirketi, ses hızını aşan yolcu uçağı XB-1 Overture'u seri üretmeye hazırlanırken TUSAŞ'la temasa geçti
ABD merkezli Boom Supersonic şirketi, ses hızını aşan yolcu uçağı XB-1 Overture'u seri üretmeye hazırlanırken TUSAŞ'la temasa geçti
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) havacılık yapısalları konusunda yakında dev bir anlaşmaya imza atabilir.
Boeing ve Airbus şirketlerine yolcu uçağı parçaları üreterek yaklaşık 1 milyar dolar ihracat geliri elde eden TUSAŞ, müşteri listesine Amerikan firması Boom Supersonic'i eklemenin eşiğinde bulunuyor.
Ses hızının 2,2 katı hızla gidecek yolcu uçağı yapmayı hedefleyen Colorado merkezli şirket, 22 Mart'ta ilk test uçuşunu gerçekleştiren XB-1 Overture'u seri üretime sokmaya hazırlanıyor.
Boom Supersonic CEO'su Blake Scholl, yolcu taşımak için geliştirilen ve 'dünyanın herhangi bir noktasına en fazla 4 saatte varabilen' uçağın 2026 itibariyle hazır olacağını ileri sürmüştü.
TUSAŞ'la temasa geçen Scholl, havacılık anlayışını kökten değiştirme potansiyeline sahip uçak için pazarlığa oturdu.
Süpersonik uçak gövdesinin büyük kısmının TUSAŞ'ta üretilmesi olasılıklar dahilinde.
MİLYAR DOLARLIK SİPARİŞ İHTİMALİ
Geçtiğimiz günlerde gazeteci Hakan Çelik'in sorularını cevaplayan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, isim vermeden işaret ettiği Boom Supersonic şirketiyle temasın sürdüğünü söyledi.
Demiroğlu milyar dolarlık sipariş ihtimalini şöyle anlattı:
"Boeing ve Airbus'ın zaten ana tedarikçisiyiz. Ciddi bir iş hacmimiz var ve bunun artma potansiyeli de yüksek. Boeing ve Airbus dışındaki diğer havacılık şirketleri de bizimle görüşüyor.
Bunlardan bir tanesi süpersonik bir yolcu uçağı yapmaya çalışıyor. Uçağın belli bölümlerinin üretilmesi için bizimle görüşme halindeler.
Değerlendirme aşamasındalar. Şirket CEO'su ile görüştük. Milyar dolarlık bir iş hacminden bahsediyoruz belli bir süre boyunca... Uçağın iki ana bölümünü de biz üretebiliriz; ikisini birden bize vermeyebilirler ama bir tanesini biz alacağımızı düşünüyoruz.
Bu bizim için önemli bir gelişme. Aynı zamanda diğer firmalar, Brezilya'daki Embraer ve benzer firmalarla da görüşmelerimiz sürüyor.
Kapasitemizi artırmaya devam edeceğiz. Hem içerideki kapasiteyi hem de yardımcı sanayideki kapasitemizi artıracağız ki Türkiye'nin üretim gücünü bütün dünyaya gösterebilelim.
Bunu yaparken de dengeli olacağız. Çünkü bizim birçok ürünümüz var ve bunları üretip teslim etmemiz lazım."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.