Tarihi binanın Tavanlarındaki süslemeler ve Nakışlar dökülüyor!
Tarihi binanın Tavanlarındaki süslemeler ve Nakışlar dökülüyor!
‘’Mersin ATATÜRK Evi ve Müzesi’, ikinci katı tavanlarındaki süslemeleri ve Nakışları dökülüyor, sessiz çığlıklarını ziyaretçiler duyuyor.
‘’Mersin ATATÜRK Evi ve Müzesi’, ikinci katı tavanlarındaki süslemeleri ve Nakışları dökülüyor, sessiz çığlıklarını ziyaretçiler duyuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Kültür ve Turizm Müdürlüğü duymuyor mu?
Kamulaştığı yıl ;1980-81’ den 1992’ye kadar ilk restorasyonu yapılan binanın ,2014’ te de ikinci katı tavanlardaki süslemeler ve Nakışlar elden geçmiş. Son on senede bir işlem görmeyen ikinci kat tavanlardaki süslemelerin ve Nakışların dökülmesini gören ziyaretçiler; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Kültür ve Turizm Müdürlüğü ne zaman el atacak duruma tepkilerini gösteriyorlar.
Mersin ATATÜRK Evi ve Müzesi’nin hemen çaprazında bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesinin taşınmasından sonra; halk arasındaki ismiyle Taş binanın, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, aslına uygun ve hızlı şekilde restorasyonunun ilerlediğini gören ziyaretçiler; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden de ‘’ Mersin ATATÜRK Evi ve Müzesi ‘’ikinci kattaki tavanlardaki süslemeler ve Nakışlar dökülmesi için ayni ilgiyi beklediklerini dile getiriyorlar.
Krisman Konağı.
1897'de dönemin Almanya Konsolosu Bay Christman’ın, Mersinli Mavromati ailesinden bir hanımefendiyle evliliği nedeniyle yapılmış Krisman Konağı; 1972 yılına kadar Tahinci ailesinin mülkiyetine kalmış sonrası, l972 yılında ise Nebil Hayfavi tarafından satın alınmıştır ve 1976 yılına kadar Toros Koleji olarak hizmet vermiştir. 1976’ dan sonra boş kalan binanın adı, aynı yıl belediye encümeninin aldığı bir kararla "Atatürk Evi'' olmuş. 1980 yılında yapının kamulaştırılması kararlaştırılarak restorasyon çalışmaları başlatılmış, 1982 yılından itibaren de Kültür Bakanlığı'nın mülkiyetinde günümüze kadar gelmiş. 1992 yılına kadar süren restorasyon çalışmalarından sonraysa, 12 Ekim 1992 tarihinde “Atatürk Evi ve Müzesi” olarak resmi açılışı yapılmış.
Kesme taştan ve döneminin mimari özelliklerini yansıtan binada tarihe yolculuk
1270 m2lik bir alan üzerinde yer alan ‘’ Mersin Atatürk Evi ve Müzesi'nin’’ alt katı; “Fotoğrafları ve Belgelerle Atatürk Müzesi" olarak hazırlanmış olup, Ankara, Anıtkabir Müzesi'nden getirilen 22 adet kişisel eşyası da sergilenmekte. Üst katta ise; etnografik eserlerin sergilendiği tarihe yolculuk kısmı bulunmakta.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Latife hanımda kalmış.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, eşi Latife Hanımla birlikte 20 Ocak-2 Şubat 1925 tarihleri arasında Mersin’i ziyaretlerinde, müze haline getirilen bu evde 11 gün boyunca Mersinliler tarafından ağırlanmış.
Nefise Canaran
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.