İsrail'den yeni Suriye hükümetine ağır ithamlar

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 28.12.2024 - 10:12, Güncelleme: 28.12.2024 - 10:12
 

İsrail'den yeni Suriye hükümetine ağır ithamlar

"Dünya onları yeni ve istikrarlı bir hükümet olarak görmek istiyor çünkü kendi topraklarındaki mültecileri geri göndermenin hedefindeler"

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, Suriye'de kurulan yeni yönetime dair açıklamalarda bulundu. İsrail devlet medyasında yer alan haberlere göre Sa'ar, yeni Suriye hükümetini "terörist" ve "İslamcı" olarak nitelendirdi. Sa'ar'ın, "Dünyanın dört bir yanında 'Suriye'de organize rejim değişikliği'nden bahsediyorlar ancak demokratik bir şekilde yeni bir hükümet seçilmiş ve tüm Suriye'yi yönetiyor gibi bir durum söz konusu değil. Suriye'deki yeni hükümet, İdlib'de bulunan ve başkent Şam'ı ele geçiren terörist bir çetedir. Dünya onları yeni ve istikrarlı bir hükümet olarak görmek istiyor çünkü ülkeler kendi topraklarındaki mültecileri Suriye'ye geri göndermenin hedefinde. Bu İslamcı bir hükümet." ifadelerini kullandığı aktarıldı. İSRAİL'İN SURİYE İŞGALİ İsrail, Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından, Suriyeli muhaliflerin kontrolüne geçmemesi amacıyla ülkedeki stratejik merkezleri ve silahları hedef almaya başlamıştı. Aynı zamanda Suriye sınırındaki birçok bölge işgal altına alınmıştı.13 yıllık iç savaşın ardından, 27 Kasım'da Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif gruplar bir operasyon başlatarak, Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'i ardından Hama ve Humus'u hızlı bir şekilde kontrol altına aldı. Gruplar, yaklaşık 10 gün içinde Şam'a kadar ilerleyerek Baas rejimini yıktı. Ülkeden kaçan Esad ve ailesi, Rusya'ya sığındı. İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974'te imzalanan "Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması" ile burada silahtan arındırılmış tampon bölge kurulmuştu. Bölge, geçen haftaya kadar BM Barış Gücü askerleri tarafından korunuyordu. Ancak İsrail yönetimi, Esad'ın düşmesiyle Suriye'de otorite boşluğu oluştuğunu bunun da kendileri için tehdit yarattığını iddia ederek Suriye'de işgale girişti. HTŞ, İsrail'in Suriye'deki güç boşluğunu istismar etmekle suçlamıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, güvenlik gerekçelerini öne sürerek, "Bu topraklarda (Hermon Dağı ve Suriye içlerindeki ilerleyişi kastediyor) kalıcı değiliz." demişti. Ancak, İsrail Savunma Bakanlığı, Hermon Dağı'nda kış ayları boyunca kalacaklarını bildirmişti. Netanyahu da daha sonra 2025 sonuna kadar bölgede kalma talimatı verdi.
"Dünya onları yeni ve istikrarlı bir hükümet olarak görmek istiyor çünkü kendi topraklarındaki mültecileri geri göndermenin hedefindeler"

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, Suriye'de kurulan yeni yönetime dair açıklamalarda bulundu.

İsrail devlet medyasında yer alan haberlere göre Sa'ar, yeni Suriye hükümetini "terörist" ve "İslamcı" olarak nitelendirdi. Sa'ar'ın, "Dünyanın dört bir yanında 'Suriye'de organize rejim değişikliği'nden bahsediyorlar ancak demokratik bir şekilde yeni bir hükümet seçilmiş ve tüm Suriye'yi yönetiyor gibi bir durum söz konusu değil. Suriye'deki yeni hükümet, İdlib'de bulunan ve başkent Şam'ı ele geçiren terörist bir çetedir. Dünya onları yeni ve istikrarlı bir hükümet olarak görmek istiyor çünkü ülkeler kendi topraklarındaki mültecileri Suriye'ye geri göndermenin hedefinde. Bu İslamcı bir hükümet." ifadelerini kullandığı aktarıldı.

İSRAİL'İN SURİYE İŞGALİ

İsrail, Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından, Suriyeli muhaliflerin kontrolüne geçmemesi amacıyla ülkedeki stratejik merkezleri ve silahları hedef almaya başlamıştı. Aynı zamanda Suriye sınırındaki birçok bölge işgal altına alınmıştı.13 yıllık iç savaşın ardından, 27 Kasım'da Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif gruplar bir operasyon başlatarak, Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'i ardından Hama ve Humus'u hızlı bir şekilde kontrol altına aldı. Gruplar, yaklaşık 10 gün içinde Şam'a kadar ilerleyerek Baas rejimini yıktı. Ülkeden kaçan Esad ve ailesi, Rusya'ya sığındı. İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974'te imzalanan "Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması" ile burada silahtan arındırılmış tampon bölge kurulmuştu. Bölge, geçen haftaya kadar BM Barış Gücü askerleri tarafından korunuyordu. Ancak İsrail yönetimi, Esad'ın düşmesiyle Suriye'de otorite boşluğu oluştuğunu bunun da kendileri için tehdit yarattığını iddia ederek Suriye'de işgale girişti. HTŞ, İsrail'in Suriye'deki güç boşluğunu istismar etmekle suçlamıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, güvenlik gerekçelerini öne sürerek, "Bu topraklarda (Hermon Dağı ve Suriye içlerindeki ilerleyişi kastediyor) kalıcı değiliz." demişti. Ancak, İsrail Savunma Bakanlığı, Hermon Dağı'nda kış ayları boyunca kalacaklarını bildirmişti. Netanyahu da daha sonra 2025 sonuna kadar bölgede kalma talimatı verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve birebirhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.