Diyarbakır’da Türk dili siliniyor
Diyarbakır’da Türk dili siliniyor
Diyarbakır'ı kazanan DEM Parti yönetimi, Türk dilini Diyarbakır'dan silmek için ilk adımı attı. Kürtçe tabela kullanacak esnafa vergi indirimi yapmaya hazırlanıyor.
Diyarbakır'ı kazanan DEM Parti yönetimi, Türk dilini Diyarbakır'dan silmek için ilk adımı attı. Kürtçe tabela kullanacak esnafa vergi indirimi yapmaya hazırlanıyor.
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni kazanan DEM Partili belediye eş başkanları Ayşe Serra Bucak Küçük ile Doğan Hatun'un ilk icraatları Kürtçe üzerinden oldu. T24'e konuşan ikiliden Bucak, "İş yerlerinde Kürtçe isimleri tercih edecek olan işletme sahiplerine vergi indirimi uygulayacağız. Bu coğrafyanın zenginliği olan Kürtçenin yaşaması için pozitif bir ayrımcılıktır." dedi.
"KÜRTÇE KENT KONSERVATUVARLARI AÇACAĞIZ"
Şehrin kültür sanat yaşamını Kürtçe olarak dönüştüreceklerinin sinyallerini veren Ayşe Serra Bucak Küçük, "Hakikaten bu kentin çok önemli bir tiyatro hafızası var. Kürtçe tiyatro üretimleri aynı zamanda Kürtçe kent konservatuvarlarını yeniden açacağız. Aram Tigran ve Cegerxwin kültür merkezleri, her ikisi de bu kentte iki yıl boyunca müzik, sinema, tiyatro; farklı sanat alanlarında Kürtçe konservatuvar eğitimleri vermiş yerlerimizdir. Onlar da ya kapatıldı ya devredildi. Onları da yeniden açacağız. Daha fazlasını açacağız. Çünkü burası artık iki milyonluk bir kent. İlçeler daha rahat erişebilecekleri bir yerde kültür merkezi, dil merkezi ve dil kursları istiyorlar." ifadelerini kullandı.
SIĞINMACILARA DA DİL DESTEĞİ
Kürtçe dil kursları da açacaklarını bildiren Küçük, Kürtçeyi kamusal alanda önceleyeceklerini belirterek şöyle konuştu:
"Gençler özellikle dil kursları istiyor. Kürtçenin hem Zazaki hem Kürmanci lehçelerinde dil kursları açmak… Büyükşehir belediyesi bünyesinde Dil Koruma ve Geliştirme Müdürlüğü kuracağız. Bütün bu çalışmalar bu dil koruma ve geliştirme müdürlüğü üzerinden gidecek. Biz böyle bir yerden yürüteceğiz bunu çok dilliliğe evrilteceğiz. Kürtçe ile sınırlı kalmayan, mültecilerin kendi ana dillerinde de bir danışmanlık, bir hak değişiklik hizmeti alabilecek. Buna çok dillilik hizmeti diyebileceğimiz bir perspektifle. Ancak bu kentin dili olan Kürtçeyi daha fazla kamusal alanda, toplumsal alanda ve kültür sanat çalışmalarında önceleyerek."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.