Ev sahipleri dikkat! 'Keyfi zam' yapan yargılanabilir
Ev sahipleri dikkat! 'Keyfi zam' yapan yargılanabilir
Kira fiyatlarındaki astronomik artış özellikle büyükşehirlerde artarak devam ediyor
Kira fiyatlarındaki astronomik artış özellikle büyükşehirlerde artarak devam ediyor
Son iki yıldır kiralar fahiş miktarda artıyor. Kira artışı nedeniyle ev sahipleri mevcut kiracılarını çıkarmanın yollarını ararken kiracılar da oturdukları evde kalabilmek için hukuki haklarını kullanma yolunu seçiyor. Kiracıların pek çok hukuki hakkı bulunuyor. Kira kontratında süre bitse bile ev sahibinin keyfi evden çıkarma talebi karşılık bulmuyor.
SÖZLEŞME SERBESTİSİNE DİKKAT!
Taşınmaz için yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir kez gerçekleşiyor. Kira artış oranı kural olarak bir önceki yılın kira tutarına ve son 12 ayın tüketici fiyat endeksi, bir diğer adıyla TÜFE'ye göre hesaplanıyor. Ancak taraflar kira sözleşmesini imzalarken özel bir oran belirlemişlerse, kira artışı sözleşme serbestisi gereğince anlaştıkları özel oran üzerinden yapılıyor.
Kira fiyatlarındaki fahiş artışın önüne geçilebilmesi için 25'lik zam sınırı getirildi. Ancak mülk sahipleri bu yasal sınıra bağlı kalmak istemiyor. Kontrat bitiminde yüzde 25 artış yapmak isteyen kiracılar ise; tahliye davası açılması ile yüz yüze kalıyor. Öte yandan kiracılar 1 Temmuz 2023'te bitecek olan uygulama sonrası nasıl bir süreç yaşanacağını merak ediyor. Kiracıların zam oranına itiraz hakkı bulunuyor mu? Avukat Eser Eserçelik kiracıların merak ettiği konun detaylarını anlattı.
MAHKEME İTİRAZI KABUL ETMİYOR
Kira artışında kontratın bağlayıcı olduğuna dikkat çeken Eserçelik, "Kira sözleşmeleri tarafların anlaştıkları hususları yazılı hale getirdikleri akittir. Bu sebeple kira sözleşmesinde kiracı TÜFE’ye bağlı kira artış oranını kabul etmişse mahkemede bu duruma itiraz etse de kabul görmeyecektir. Mücbir sebeplerin varlığı halinde durum tekrar değerlendirilir. Son zamanlarda kira sözleşmelerinde mücbir sebeplerin kira sözleşmesini etkilemeyeceğine ilişkin maddeler yerleştirilse de bu hükmün geçerliliği bulunmamaktadır. " diye konuştu.
EMSAL DEĞER TESPİT DAVASI AÇILIYOR
Son yıllarda en sahibi - kiracı arasındaki 'zam' anlaşmazlıkları artıyor. Avukat Eser Eserçelik anlaşma sağlanamadığı durumlarda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini şöyle açıklıyor;
"Ev sahipleri güncelde yüzde 25 kira artış oranının kesinlikle yetersiz olduğu konusunda neredeyse hemfikir. Ancak 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 25 kira artışı devam edecektir. Hükümet kanadından uygulamanın devam edeceğine yönelik açıklamalar geldi. Ancak eğer devam etmezse bu tarihten sonr; genellikle kira sözleşmeleri TÜFE oranında yapıldığından TÜFE’ye bağlı artış yapılacaktır. Ev sahibi TÜFE oranından fazla zam yapmak istiyorsa ancak kira sözleşmesinin 5.yılının sonunda kira tespit diğer adıyla kira artış davası açarak emsal değer tespiti yaptırabilecektir. Bu durumda mahkeme kararına göre TÜFE oranından daha fazla kira artışı yapılması mümkündür. Kiracı ise ev sahibinin keyfi zam oranlarını kabul etmek zorunda değildir. Kiracı ödemekle yükümlü olduğu kira bedelini ödemeye devam ederek kira sözleşmesine bağlı kalmalıdır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.