Türkiye'de çıkan ilk vaka sonrası merak konusu oldu: Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Sağlık (Web Sitesi) - Web Sitesi | 30.06.2022 - 12:29, Güncelleme: 30.06.2022 - 12:29
 

Türkiye'de çıkan ilk vaka sonrası merak konusu oldu: Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini açıkladı. Türkiye'de ilk vakanın çıkması sonrası virüsün nasıl bulaştığı ve tedavisi merak konusu oldu. Hastalık, enfekte hayvanın kanı, vücut sıvıları ya da döküntülerine doğrudan temas ile bulaşıyor.

İngiltere'de çıkmasının ardından Avrupa'da ve ABD'de hızla yayılan maymun çiçeği virüsü Türkiye'de ilk defa görüldü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada Türkiye'deki ilk vakanın görüldüğünü bildirdi. Bakan Koca, 37 yaşındaki hastanın karantinaya alındığını başka vakaya rastlanmadığını sözlerine ekledi. MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR? Türkiye'nin ilk maymun çiçeği vakasının görülmesi sonrası hastalığın nasıl bulaştığı merak konusu oldu Hastalık, maymun çiçeği ile enfekte olan bir kişiyle yakın temas halinde bulaşıyor. Bulaşma enfekte hayvanın kanı, vücut sıvıları ya da döküntülerine doğrudan temas sonucuna oluşur. İkincil iletim, kontamine nesneler ile, hasta bir kişinin deri lezyonları ile veya enfekte solunum yolu salgıları ile yakın temas sonucu insandan insana bulaşır. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini Yemek olası bir risk faktörüdür. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabilir. İngiliz sağlık yetkilileri, virüsün cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığını da araştırıyor. Virüsün vücut sıvıları, yakın tensel temas ve damlacık yoluyla bulaştığı tahmin edilirken, vakaların büyük çoğunluğunun eşcinsel genç erkekler olması dikkat çekiyor. Avrupa Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi de salgının cinsel yolla bulaştığına dikkat çekerek, normal temaslarda yayılma ihtimalinin düşük olduğunu duyurdu. MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NE KADAR ÖLÜMCÜL? Bilim insanlarının geçmişte yaptıkları açıklamalara göre maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına benziyor ve genelde hafif geçiyor. Hastalık birkaç hafta içerisinde kendi kendine tamamen geçebilirken buna karşılık bazı durumlarda çok ağır geçebiliyor. Batı Afrika’da bu hastalığın ölüme sebebiyet verdiğine dair kayıtlar mevcut. MAYMUN ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ NEDİR? Herhangi bir salgının önüne geçmek için, aşı yapılması önemli bir adım. Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruma sağladığı da biliniyor. Öte yandan antiviral ilaçların da etkisinin olduğu aktarıldı. SALGINA YOL AÇAR MI? Maymun çiçeği virüsünün belirti göstermesi bir avantaj. Belirtiler ortaya çıktığında hastalar izole edileceğinden Covid-19 gibi büyük salgınlar yapamayacağı öngörülüyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini açıkladı. Türkiye'de ilk vakanın çıkması sonrası virüsün nasıl bulaştığı ve tedavisi merak konusu oldu. Hastalık, enfekte hayvanın kanı, vücut sıvıları ya da döküntülerine doğrudan temas ile bulaşıyor.

İngiltere'de çıkmasının ardından Avrupa'da ve ABD'de hızla yayılan maymun çiçeği virüsü Türkiye'de ilk defa görüldü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada Türkiye'deki ilk vakanın görüldüğünü bildirdi. Bakan Koca, 37 yaşındaki hastanın karantinaya alındığını başka vakaya rastlanmadığını sözlerine ekledi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Türkiye'nin ilk maymun çiçeği vakasının görülmesi sonrası hastalığın nasıl bulaştığı merak konusu oldu

Hastalık, maymun çiçeği ile enfekte olan bir kişiyle yakın temas halinde bulaşıyor. Bulaşma enfekte hayvanın kanı, vücut sıvıları ya da döküntülerine doğrudan temas sonucuna oluşur. İkincil iletim, kontamine nesneler ile, hasta bir kişinin deri lezyonları ile veya enfekte solunum yolu salgıları ile yakın temas sonucu insandan insana bulaşır.

Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini Yemek olası bir risk faktörüdür. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabilir.

İngiliz sağlık yetkilileri, virüsün cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığını da araştırıyor. Virüsün vücut sıvıları, yakın tensel temas ve damlacık yoluyla bulaştığı tahmin edilirken, vakaların büyük çoğunluğunun eşcinsel genç erkekler olması dikkat çekiyor. Avrupa Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi de salgının cinsel yolla bulaştığına dikkat çekerek, normal temaslarda yayılma ihtimalinin düşük olduğunu duyurdu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NE KADAR ÖLÜMCÜL?

Bilim insanlarının geçmişte yaptıkları açıklamalara göre maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına benziyor ve genelde hafif geçiyor. Hastalık birkaç hafta içerisinde kendi kendine tamamen geçebilirken buna karşılık bazı durumlarda çok ağır geçebiliyor. Batı Afrika’da bu hastalığın ölüme sebebiyet verdiğine dair kayıtlar mevcut.

MAYMUN ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ NEDİR?

Herhangi bir salgının önüne geçmek için, aşı yapılması önemli bir adım. Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruma sağladığı da biliniyor.

Öte yandan antiviral ilaçların da etkisinin olduğu aktarıldı.

SALGINA YOL AÇAR MI?

Maymun çiçeği virüsünün belirti göstermesi bir avantaj. Belirtiler ortaya çıktığında hastalar izole edileceğinden Covid-19 gibi büyük salgınlar yapamayacağı öngörülüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve birebirhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.