Soğuk su içmek faydalı mı? Soğuk su içmek zararlı mı? Oda sıcaklığındaki su mu, soğuk su mu?
Soğuk su içmek faydalı mı? Soğuk su içmek zararlı mı? Oda sıcaklığındaki su mu, soğuk su mu?
Birçoğumuz özellikle yaz aylarında soğuk suyla serinliyoruz. Kimileri kışın bile soğuk su içerken kimileri ise yazın bile oda sıcaklığında su içiyor. Oda sıcaklığındaki su mu, soğuk su mu? İçilen suyun sıcaklığı ne olmalı? Günde ne kadar su içilmeli? Sabah aç karnına su içmenin faydası var mı? Tüm soruların cevaplarını haberimizde bulabileceksiniz.
Birçoğumuz özellikle yaz aylarında soğuk suyla serinliyoruz. Kimileri kışın bile soğuk su içerken kimileri ise yazın bile oda sıcaklığında su içiyor. Oda sıcaklığındaki su mu, soğuk su mu? İçilen suyun sıcaklığı ne olmalı? Günde ne kadar su içilmeli? Sabah aç karnına su içmenin faydası var mı? Tüm soruların cevaplarını haberimizde bulabileceksiniz.
Klinik ve Sporcu Beslenme Uzmanı Diyetisyen Buket Toptan, yaz ayının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının artışı nedeniyle su ihtiyacının da artığına dikkat çekerek, Yaz aylarında terleyerek attığımız su, mutlaka tekrar alınmalı" dedi.
Sıcak havada su tüketimi
Yaz aylarında insanların sıcak havadan dolayı terleyerek çok fazla sıvı kaybettiklerini ifade eden Klinik ve Sporcu Beslenme Uzmanı Diyetisyen Buket Toptan, yurttaşlara uyarılarda bulundu.
Vücuttaki sıvı kaybını geri kazanılması gerektiğini ifade eden Toptan, “Hidrasyon yani sıvı dengesi vücut için her zaman önemli ancak yaz aylarında veya nemli havalarda ter yoluyla mineral ve sıvı kaybı oluşturmaktadır. Vücuttaki sıvı kaybını korumak adına geri kazanmamız gerekiyor. Eğer kazanmazsak vücuttaki sıvı kaybı artmış oluyor. Bunun bazı belirtileri vardır.
- İdrar renginin koyu olması, daha az idrara çıkma, baş ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri var. İdrar daha berraksa daha az sıvıya daha koyu ise daha çok sıvı tüketmemiz gerektiğini göstermektedir. Vücut dengesi için sabah kalktığınızda idrar renginizi kontrol edebilirisiniz. Su ile birlikte ayran, maden suyu ve süt ile birlikte destek sağlayabilirsiniz. Suyun kanıtlanmış bazı faydaları vardır. Cilt esnekliğini sağlar sindirime yardımcı olur, kabızlığı önler, baş ağrısı, böbrek taşını ve ağız kuruluğunu önler, enerji seviyelerini önemli derecede etkiler” dedi.
SU İÇMEKTE ZORLANANLARA ÖNERİ
Su içmekte zorlanan vatandaşlara da öneriler sunan Toptan, “Su içmekte zorlananlar için birkaç öneri de bulunabiliriz. Buz kalıplarına mevsim sebze ve meyvelerini su ile dondurup daha sonra ya maden suyu ile ya da su ile tüketilebilir. Bu şeklide elektrolit dengesini sağlamış olabilirsiniz. Yine yaz aylarında tüketilmesi en uygun olan maden suyunu tüketebilirsiniz bu da sizin terle birlikte kaybettiğiniz suyu ve elektroliti yerine koymanızı sağlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta sodyum miktarının düşük olması. Sodyum miktarı yüksek olur vücut ödem tutabilir. Günlük tüketmeniz gereken su miktarı kilonuz çarpı 35 milim şeklinde hesaplayabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Soğuk su içmek zararlı mı? Oda sıcaklığındaki su mu, soğuk su mu?
Yeterli miktarda su içmenin vücudumuz için onlarca faydası var. Eğer sizin de aklınızda içtiğiniz suyun sıcaklığı konusunda soru işaretleri varsa ve “Soğuk su mu, ılık su mu faydalı?” diye soruyorsanız, merak ettiklerinizi haberimizde bulabilirsiniz!
Su, vücudun büyük bir bölümünü oluşturduğu için çok önemlidir. Günlük sıvı kayıplarını telafi etmek için gün boyunca yeterince su içilmelidir. Su, vücudun çeşitli işlevlerinde önemli bir rol oynar. Sindirim, vücut ısısının korunması, idrar veya dışkı ile atıkların giderilmesi, cildin esnekliği ve sağlığı gibi birçok hayati durum suyun varlığına bağlıdır.
İnsan vücudu yaklaşık yüzde 65 sudan oluşur. Bu suyun bir kısmı terleme, idrar üretimi ve hatta nefes alma sırasında atılır. Su kaybı telafi edilmezse, özellikle bebekler, yaşlılar ve böbrek veya kalp yetmezliği gibi bazı kronik hastalıkları olanlarda ciddi sonuçlar doğurabilir.
Uzmanlar, susuzluğu gidermek için şekerli bir içecek yerine su içmeyi önerir. Paketli meyve suları (şeker ilave edilmemiş olanlar bile), gazlı içecekler, enerji içecekleri ve tatlandırılmış aromalı sular çok fazla şeker ve bazen çok fazla yağ içerir. Bu nedenle suyun yerine tercih edilmemedir.
Günde ne kadar su içilmeli?
Bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. İhtiyaç duyulan miktar sağlık durumunuz, aktivite seviyeniz ve mevsim sıcaklığı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Örneğin, sıcak havalarda açık havada egzersiz yapan bir sporcunun, örneğin uzun saatler boyunca bilgisayar başında oturan birinden daha fazla içmesi gerekecektir.
Genel bir kural olarak, sağlıklı bir kişi günde 11 ila 15 bardak sıvı içmelidir. Suya ek olarak, kahve veya süt gibi diğer içeceklerin yanı sıra meyve ve sebzelerin içerdiği su da buna dahildir.
İdrarınızın rengi, içtiğiniz su miktarının iyi bir göstergesidir. Yeterince su içtiyseniz, sabah uyandığınız zaman hariç, idrarınız çok soluk sarı, hatta renksiz olacaktır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.