Rojin'in ölümüyle ilgili soruşturmada yeni ayrıntılar
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş'in kaybolması ve 18 gün sonra cansız bedeninin bulunmasına ilişkin soruşturmada yeni detaylar ortaya çıktı.
Van Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan koordinesinde yürütülen soruşturmada, otopside 5 adet tırnak ve 79 adet numune alınarak Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na gönderildi.
DARP İZİNE RASTLANMADIÖn inceleme otopsi raporunda şüpheli bir duruma rastlanmazken, Jandarma Kriminal Başkanlığı'nda kıyafet örneklerinde yapılan incelemede de şüpheli (sperm) bir durum bulunmadı. Raporda Rojin'in ölümünün 'suda boğulma' sonucu gerçekleştiği ancak olayın intihar mı veya başka sebeple mi gerçekleştiğine dair tıbben değerlendirme yapılamadığı ifade edildi.
Soruşturmada polis ve savcılığın seferberliği de dikkat çekti. Üniversiteye ait 350 saatlik, çevre köylere ait 275 saatlik ve 20 saatlik araç kameraları görüntüsü incelendi. 280 kişilik özel ekip kuruldu. Ekibin yarısı cinayet ihtimali, yarısı intihar olasılığı üzerinde çalıştı. Özel ekip, 18 gün boyunca Van Gölü üzerinde 24 saat esaslı 2 polis helikopteri, 1 İHA, 2 gemi, 5 bot, 20 dalgıç, 1 sonar radar cihazı, 2 adet kadavra köpeği ile çalışma yaptı.
Bardakçı ve Çitiören mahallelerinde 275 saat görüntü incelendi. İki mahalledeki tüm ev ve müştemilatlar arandı. Van'daki tüm MOBESE'lerden 750 saat görüntü izlenirken ile giriş çıkış yapan yaklaşık 7 bin araç üzerinde plaka tanıma sistemi çalışması yapıldı. Van'da ve Diyarbakır'da araç kiralayan, otel kaydı olan tüm şahıslar incelendi. 200 olası şüpheli kişi incelemeye tabi tutuldu.
TELEFONUNDA İLGİNÇ ARAMALARBu arada Rojin'in cep telefonunda yapılan incelemede kaybolduğu gün, 'Otopsi nedir', 'Cesetler nerede yıkanır', 'Cennet nasıl bir yerdir' gibi internet aramalarının olduğu tespit edildi. Rojin'in kullandığı tüm hatların son 10 yıllık geriye dönük HTS araştırması dosyaya girdi.
2 FARKLI DNA ARAŞTIRILIYORRaporda, Rojin'in göğüs ve karın bölgesinde ikisi farklı erkeğe ait üç adet DNA profili tespit edildi. Adli tıp makamları, bu DNA örneklerinin bulaş yöntemiyle geçmiş olduğunu değerlendiriyor. Ancak DNA örneklerinin kime ait olduğunu belirlemek için çok yönlü araştırma sürdürülüyor. Daha önce otopsi yapılan cesetler, otopsi ekibi ve cenazeye ulaşılan bölgede yapılan çalışmalarda sonuç alınamazken, DNA'ların kimliği bulununcaya kadar araştırmalarının devam edeceği kaydedildi.