Kahveyi yemekten hemen sonra içenlere çok kötü haber.

Kahve, çoğu kişinin gün içerisinde en sık tükettiği içeceklerden biri. Uzman Diyetisyen Melike Çetintaş, kahvenin içeriğindeki kafein ve antikoksidan bileşenler sayesinde kalp rahatsızlıkları, kanser, Alzheimer, demans gibi hastalıklardan koruyucu etkisinin yıllardır bilindiğini belirterek, "Bununla birlikte uyarıcı içeriği sayesinde fiziksel ve zihinsel performansı artırıyor" dedi. 

KAHVE KİLO VERMEYE YARDIMICI OLUYOR

Habertük'teki habere göre en çok merak edilen konulardan birinin de gün içerisinde tüketilen kahvenin kişinin kilosu üzerindeki etkisi olduğunu kaydeden Çetintaş, şöyle konuştu: "Yapılan birçok çalışma kafeinin metabolizmayı hızlandırıcı, uyarıcı etkileri nedeniyle kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak bu etkinlik çok yüksek bir orana sahip değildir. Kahvenin kilo vermeyi desteklemesi için içerisinde şeker, krema, süt, aroma verici şurup gibi bileşenler olmaması gerekir."

Son dönemdeki çalışmalarda ise fazla miktarda kafein almanın insülin seviyelerinde olumsuz etki yarattığını ve yağlanmayı artırdığını gösterdiğini ifade eden Çetintaş, "Ayrıca fazla kahve tüketmek kan basıncını arttırabilir. Vücudunuzun ödem toplamasına neden olabilir" diye konuştu.

Çetintaş, günde 2-3 fincan kahve tüketmenin yağ kaybını desteklerken, 4-5 fincan ve üzerinde kahve tüketiminin yağ artışına ve vücudun ödem toplamasına neden olduğunu söyledi.

Tüketilen kahvenin sütsüz, kremasız ve şekersiz olmasının diyet açısından önemli olduğunu vurgulayan Çetintaş şunları söyledi:  Her kahve çeşidinde farklı miktarda kafein bulunur. Diyette tüketebileceğiniz kahve çeşitlerinin kafein miktarları:

- Türk kahvesi 1 fincan: 65 mg (Günde 3 adet tüketilebilir)

- Filtre kahve 120 mg (Günde 2 kupa tüketilebilir)

- Espresso 130 mg (Günde 2 kupa tüketilebilir)

- Americano 100 mg (Günde 2 kupa tüketilebilir)

Şekersiz sade kahvenin zararsız olduğunu düşünmeyin, önemli olan içeriğindeki kafein miktarı. Kilo vermek için 2-3 fincanı geçmemelisiniz.

Uzman Diyetisyen Çetintaş, kahveyi yemeklerin hemen üzerine içmemeye özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü kahvenin içerisinde bulunan tanenler vücudumuzdaki demir emilimini de engeller. Bu durumun önüne geçmek için de yemeklerden 1,5-2 saat sonra içmek en doğru seçenek olacaktır" dedi.

KAHVENİN FAYDALARI

İçeriğinde yer alan yararlı bileşenler sayesinde ruhsal ve bilişsel fonksiyonlar başta olmak üzere genel olarak sağlık durumunu iyileştirmeye yardımcı olan kahve, pek çok hastalıktan korunmada da oldukça etkilidir. Zihni açması, uyanıklığı & enerji düzeyini arttırması ve zindelik sağlaması gibi etkileriyle bilinse de kahvenin faydaları bununla sınırlı değildir.

Kahve, faydaları ve hastalıklar üzerindeki etkileri konusunda bilimsel araştırmalara sıklıkla konu olan besin türlerinden bir tanesidir. Hem ülkemizde hem de dünyada içecek olarak yaygın olarak tüketilen kahve, aynı zamanda cilt bakım ürünlerinde de sıklıkla kullanılan bir bitki türüdür. 

TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI

Ülkemiz topraklarında yetişmese de özel pişirme tekniği ile ülkemizden dünyaya yayılmış Türk kahvesi, lezzetinin yanı sıra sağlığa olan faydaları ile de oldukça popüler bir besin türüdür. Pişirme tekniği nedeniyle herhangi bir süzme veya filtreleme işlemine tabi tutulmayan türk kahvesi, diğer kahve türlerine oranla kahvenin faydalarından çok daha büyük oranda yararlanabilmenizi sağlar.

Filtre kahve tüketiminde kahvenin bir kısmı filtrede kaldığından yararları açısından Türk kahvesine göre bir adım geridedir. Çözünür kahve türleri de birtakım fabrikasyon işlemlerine tabi tutulduğundan en sağlıklı ve doğal kahve türlerinden bir tanesinin Türk kahvesi olduğu söylenebilir. Günde 1-2 fincan kahve tüketimi, herhangi bir hastalığı bulunmayan ve ilaç kullanmayan bireyler için oldukça faydalıdır.