Son Dakika: Türkiye ve Yunanistan ''Gökyüzü Kalkanı''na katıldı

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Türkiye ve Yunanistan'ın Almanya öncülüğünde kurulan "European Sky Shield Initiative (Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi)" füze savunma projesine katıldığını söyledi.

Türkiye ve Yunanistan'ın da girişiyle, Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'ne (ESSI) katılan ülke sayısı 21'e yükselmiş oldu.

Kısaca "Sky Shield (Gökyüzü Kalkanı)" olarak da adlandırılan bu girişime, Almanya'nın yanı sıra Belçika, Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, Büyük Britanya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Romanya ve Slovakya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan ilk imza atan ülkeler oldu. Daha sonra Danimarka, İsveç, Avusturya ve İsviçre de girişime dahil oldu.

ESSI NEDEN KURULDU?

Proje, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşa bir yanıt niteliğinde. Bir süredir silahlanmayı arka plana atan pek çok Avrupalı NATO üyesi, savaşın ardından yeniden silahlanmaya ve yeni savunma stratejileri geliştirmeye başladı. Bunlar arasında Ukrayna'daki savaşın tırmanması ve Moskova ile bir çatışma yaşanması durumunda olası Rus füze saldırılarına karşı koruma stratejileri de yer alıyor.

ESSI'NİN AMACI

ESSI'nin amacı kısa, orta ve uzun menzilli savunma sistemlerini mümkün olduğunca koordineli bir şekilde edinerek havadan gelebilecek tüm tehditlere karşı savunma yapabilmek. Alman Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre kısa menzil, 15 kilometreye kadar genişlik ve 6 kilometreye kadar yüksekliği kapsıyor. Orta menzil tanımı, 15 ila 50 kilometre uzaklığa ve 25 kilometre yüksekliğe tekabül ediyor. Uzun menzil olarak ise 50 kilometreden daha uzak bir mesafe ve 35 kilometre kadar yükseklik kabul ediliyor.

ÜLKELERİN İHTİYAÇLARI KARŞILANACAK

Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi, ülkeleri gerekli silah sistemlerini ortaklaşa tedarik etmeyi ve bu sayede geniş bir alanı, mümkün olduğunca ucuza koruma kapsamı içine almayı hedefliyor. Bu süreçte hangi ülkenin hangi ihtiyaca sahip olduğunun göz önünde bulundurulması öngörülüyor. ESSI üyeleri, birbirlerini sistemler ve ilgili mühimmat konusunda desteklemeyi de taahhüt ediyor. Bu da ortak tedarik ve bakım, satın alma ve işletme maliyetlerinden tasarruf sağlayacak.