Kira ve ev fiyatları düzenlemesinde ilan sitesi detayı

0.89 ve 0.99 faizli kredi açıklamasının ardından konutta bir gecede yüz binlerce lira zam yapan 65 bin fırsatçı tespit ederken, kira gelirleri ve fiyatlarına yönelik incelemeleri de derinleştirdi. Fahiş zamlar ve alım-satım ile beyan arasındaki farkların tespiti için internet ilan sitelerine bilgi verme zorunluluğu getiriliyor.

Kiralarda fahiş fiyatlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı ortak düzenleme üzerinde çalışıyor. Yeni düzenleme ile hem kiracı hem de ev sahipleri korunacak. Kira şikayet hattı kuruluyor. Hat üzerinden kiracılar kanuni hakları konusunda bilgilendirileceği gibi aynı zamanda ev sahiplerini ihbar da edebilecek. Şikâyet mekanizması ilerleyen zamanda e-Devlet Sistemi'ne taşınacak. TÜFE oranını aşan kira zamlarına ceza gelecek. TOKİ ve Belediyeler kiralık sosyal konut üretecek. Büyükşehirlerde Kira artışlarına yeni bir sınır getirilecek.
 

Gelir İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda 81 ilde vergi dairesi başkanları da emlak odaları ile işbirliği yaparak fahiş fiyatlara karşı inceleme başlattı. Ucuz kredi paketi açıklanmadan önceki bireysel olanlar da dâhil bütün satış fiyatları tek tek çıkarıldı.
Tüzel kişiler de dâhil fiyatları kim artırdıysa algoritmayla ortaya kondu. Paket sonrası aykırı işlem yapanlar tespit edildi. İlk etapta bireysel de dâhil 65 bin usulsüz işlem belirlendi. Fahiş fiyat artışları tüketici hakları ihlali, vergi boyutu ile incelemeye alınıyor.