İncel ne demek? İncel kişi ne anlama geliyor

Özellikle katil Semih Çelik'in iki genç kızı vahşice öldürmesinden sonra 'İncel' kelimesi yeniden araştırma konusu oldu. Çoğunlukla sosyal medya ile kendini gösteren incellik kavramı, dijital dünyada sıklıkla karşımıza çıkmaya başladı. Peki, İncel ne demek? İncel kişi ne anlama geliyor, özellikleri neler?

İlk kez bir kadın tarafından kurulan çevrimiçi bir topluluğu ifade eden incel terimi, zamanla br nefret söylemine dönüştü. Özellikle kadına şiddet vakaları ile gündeme gelmeye başladı. Türkiye'de de kadına şiddetin fazlasıyla arttığı 2024 yılında bu kavram yeniden gün yüzüne çıktı. Vatandaşlar, İncel kişilerin kimler olduğunu ve kadınlar ile ilgili ne düşündüklerini sorgulamaya başladı. Peki, İncel ne demek? İncel kişi ne anlama geliyor, özellikleri neler?

İNCEL NE DEMEK?

İncel, istemsiz bekarlar anlamına gelmektedir. Involuntary celibate kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır.

İncel kavramı aslında bugünkü manasından farklı bir anlama geliyordu. Henüz sosyal medya platformaları yokken, 1997 yılında 20'li yaşlarındaki bir kadın bu terimi ortaya attı. Kadın, kendisi gibi toplumda önyargılarla karşılaşan insanları bir araya getirdiği çevrimiçi bir topluluk kurdu. Bu topluluğa ise 'İstemsiz Bekarlık Projesi' adını verdi. Kadına göre bu topluluk, kadın ve erkeklerin sorunlarını konuştuğu arkadaşça bir yerdi. Hatta 'İncel' topluluğunda tanışan ve evlenen çiftler de vardır. Yani ilk başlarda incel terimi, kadın veya erkek, yalnız olan ve hiç cinsel ilişkiye girmemiş, uzun süredir ilişkisi olmayanlar için kullanılıyordu.

İNCEL KİŞİ NE ANLAMA GELİYOR?

İncel kişi, kendileri istemelerine rağmen romantik ya da cinsel bir partner bulamayan kişilerdir.
İncel zamanla bir nefret söylemine döndü ve kadın düşmanlığı ile bağdaştırıldı. Öyle ki Incel forumlarında yapılan tartışmalar; içerleme, mizantropi, kadın düşmanlığı, kendine acıma, ırkçılık, kendinden nefret etme, cinsel olarak aktif olan insanlara şiddeti onaylama gibi tartışmalardı.

Southern Poverty Law Center isimli bir kuruluşa göre İncel kavramını, "çevrimiçi ataerkil ekosistemin bir parçası" olarak nitelendirdi ve nefret grupları listesine dahil etti. Inceller çoğunlukla erkek ve heteroseksüel olarak kabul edilir, fakat kaynaklar grubun etnik yapısı konusunda aynı fikirde değildir.

Kendilerini incel olarak tanımlayan ya da özel yazılarında veya internette alakalı isimler ve yazılarından bahsetmiş erkekler, Kuzey Amerika'da toplam 45 ölümle sonuçlanan en az dört toplu katliam yaptı.

Incel toplulukları, kadın düşmanı ve şiddeti özendirici olmasından, aşırıkçı görüşleri yaymasından ve üyelerini radikalleştirmesinden dolayı eleştirilmektedir.

İncellik, Hollanda Hükumeti ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından engellilik olarak kabul ediliyor. Incel olmada kesinleşmiş bir ırk ayrımı bulunmuyor. Incel olmak bir tür

cinselliksizliktir/cinsellikten mahrum kalmaktır. “Inceller” bir alt kültür, topluluk, ideoloji veya sosyal kulüp değildir. Kendi kendini tanımlayan incelller, “gerçekten flört etme” eğilimindedir. “Incel” terimi, popüler kültürde genellikle dışlayıcı ve aşağılayıcı bir terim olarak kullanılır.

İNCEL KİŞİLERİN ÖZELLİKLERİ NELER? Kendilerine güvenmezler Sosyal ilişkilerde zorlandıklarından yalnız yaşarlar. Kadınlara ve topluma karşı öfke, nefret ve kırgınlık duyarlar. İncel kişiler, genellikle sosyal medya platformalarından ve çevrimiçi topluluklardan birbirleriyle etkileşime girerler. Toplumun erkeklerin üstüne yüklediği geleneksel rollerin altında ezildiklerini düşünürler. Depresyon ve umutsuzluk gibi duygusal durumlar yaşarlar. Hayatlarındak başarısızlıklarından başkalarını sorumlu tutarlar. Kadınları suçlayıcı ve aşağılayıcı bir dil kullanırlar.