Enerji atölyeleri ve sürdürülebilirlik eğitimi! Polat Vakfı’nın yeşil dönüşüm hedefi

Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründe öncü şirketlerinden biri olan Polat Enerji ve eğitim, spor, kültür, çevre gibi alanlarda topluma faydalı bireyler yetiştirme hedefiyle yola çıkan Polat Vakfı; “Geleceğe Yeşil Işık Yak” projesi ile ilkokul ve meslek lisesi öğrencilerine sürdürülebilir bir geleceğin kapılarını aralamaya devam ediyor. 

Projenin hayata geçirildiği tüm illerde, İl Milli Eğitim Müdürlükleri’nin katkılarıyla gerçekleştirilen Enerji Atölyelerinde, ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yenilenebilir enerji, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği gibi temel kavramlar, interaktif etkinliklerle aktarılıyor. Böylelikle öğrenciler, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının önemini keşfederken, çevre dostu enerji üretimi konusunda farkındalık kazanıyor. Ayrıca, grup çalışmalarıyla yaptıkları rüzgâr türbini maketleri üzerinden rüzgârın gücünün enerjiye dönüşmesini gözlemleyerek, yenilenebilir enerji sistemlerini deneyimleme fırsatı bulurken aynı zamanda günlük yaşantılarındaki küçük davranış değişiklikleriyle karbon ayak izlerini nasıl azaltacaklarını öğreniyorlar.

Projenin Meslek Lisesi Buluşmaları modülünde ise geçtiğimiz yıl kariyer sohbetleri tadında geçen buluşmalar, projenin ikinci senesinde Yuvam Dünya eğitmenlerinin yaptığı iklim krizi farkındalığına ilişkin sunum ve interaktif oyunlar ile derinleştirildi. 

Proje, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, yenilenebilir enerjiye geçiş ve çevre bilinci konularında farkındalık oluşturmayı hedefliyor. 

Yeni dönemin ilk durağı Nevşehir oldu

Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında düzenlenen Enerji Atölyeleri ve Meslek Lisesi Buluşmaları; Hacıbektaş Atatürk İlkokulu, Karaburna İlkokulu, Gülşehir Sevim Erdoğan Öz İlkokulu, Karavezir İlkokulu ve Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. 

260 ilkokul ve 120 meslek lisesi öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen atölye çalışmalarında yenilenebilir enerji, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik gibi kavramlara dikkat çekilerek bilgiler pekiştirildi. Grup çalışmalarıyla gerçekleştirilen eğitici oyunlarla tüketim odaklı bireysel alışkanlıkların doğa dostu yaşam tercihlerine dönüşmesi hedeflendi.

İlk yılda başarılarla doluydu, hedef daha büyük

Projenin ilk yılında 7 ilde 443 öğretmene ulaşılan online Öğretmen Eğitimlerinin kapsamı da bu sene genişletildi. Öğretmenlerin öğrencileri ile birlikte uygulayarak hayata geçirebilecekleri eğlenceli etkinlikleri kapsayan bir rehber kitapçık hazırlandı. Bu etkinlik kitabının paylaşılacağı öğretmenler, kitap içinden seçecekleri etkinlikleri öğrencileri ile birlikte uygulayarak onların farkındalıkları arttıracak.

Birinci senesinde 3 binden fazla öğrenciye ulaşılan projenin yeni döneminde 70’in üstünde Enerji Atölyesi ve 10’dan fazla Meslek Lisesi etkinliği gerçekleştirerek yaklaşık 4 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.